La trilogia de Nova York és potser l‘obra més coneguda de Paul Auster. En aquesta novel·la l’autor ens passeja per Nova York a través de tres relats independents però que s’interrelacionen. Tres històries paral·leles, que ens parlen d’uns personatges que poc a poc van arruïnant les seves vides.
Ens trobem davant una obra pessimista, plena de jocs psicològics enrevessats i amb uns finals oberts que conviden al lector a fer volar la imaginació o a quedar amb una sensació d’haver-nos perdut alguna cosa important que ens hagués ajudat a entendre millor aquest laberint de personatges i situacions. Uns personatges que pel seu nom sembla que apareixen al llarg dels tres relats però que sembla ser que no són la mateixa persona, o si? En ells pren més importància el sentit de la identitat de l’ésser humà que va canviant al llarg de la vida que no pas saber si es tracta del mateix personatge o no.
Ens trobem davant d’una narració diferent, plena d’estètica, que el propi autor aboca el lector a l’equívoc entre personatges, a la falta d’enteniment i coherència que el portaran a gaudir d’aquest parany ple de màgia narrativa. Perquè del que es tracta és d’entendre la seva forma i estructura i no pas tant l’argument. Auster utilitza com a recurs la insinuació a través de l’argument d’un significat alternatiu que donarà lloc a diverses interpretacions, tantes com lectors.
La Trilogia està formada per tres històries: Ciudad de Cristal, Fantasmas i La Habitación Cerrada. Tres novel·les englobades en el gènere policíac o detectivesc.
Ciudad de Cristal: “Quinn, que en otros tiempos fuera poeta y cuya mujer e hijo han muerto, vive en la más absoluta soledad, escribiendo novelas policíacas, despojado de toda ambición literaria y lejos de los fastos del mundo. Alguien lo llama varias veces por teléfono en medio de la noche, tomándolo por un detective llamado Paul Auster, y solicitando con desesperación su ayuda. Quinn, entre curioso y conmovido, decide al fin personificar al desconocido Paul Auster y concierta una cita.”
Fantasmas: “El señor Blanco contrata al detective Azul para que siga a un hombre llamado Negro. A través de sus pesquisas el detective descubrirá que Blanco no es quien dice ser y atisbará su propio final... Un policíaco metafísico, a medio camino entre Chandler y Beckett, segunda novela de la trilogía neoyorquina.”
La Habitación Cerrada: “Fanshawe ha desaparecido misteriosamente y ha dejado dos maletas llenas de manuscritos sin publicar. Su esposa le pide ayuda a un amigo de la infancia de su marido. El amigo y narrador de la historia se introducirá en un mundo de genialidad, locura y desesperación. Esta novela cierra la magistral Trilogía de Nueva York.”
Si us agrada el món de Paul Auster no us perdeu aquesta novel·la. És Auster en estat pur. Original, autèntica i genial. Un repte mental fins i tot pel lector més expert.
Hola!
ResponEliminaLlegint les sinopsis m'adono que no serveixen per fer-se una idea del que són realment aquests relats; Auster té el seu propi món i la seva pròpia realitat. Quan vaig llegir aquest llibre m'adonava que no em creia els arguments, però la lectura m'arrossegava. Té detalls especials, com el joc amb el nom de Paul Auster, la teoria sobre el Quixot, els recorreguts que formen lletres... pur Auster.
Lluna, et segueixo en aquest interessantísim bloc! no deixarem mai d'aprendre! una abraçada.
ResponEliminaGràcies Marisol. Quina il·lusió que també em segueixis aquí!
ResponEliminaUna abraçada!
Hola guapa, entro nomès a aquesta entrada per dir-te que aquest llibre em va agradar moltíssim!! un petó, guapa! et segueixo!!
ResponElimina