9 d’oct. 2011

La multiplicació dels pans i els peixos

La Seu de Mallorca, Miquel Barceló

A la catedral de Mallorca, també coneguda com la Seu, trobem una gran obra del pintor i escultor mallorquí, Miquel Barceló (Felanitx, 1957). Es tracta de la reforma de la capella de San Pere, situada a l’absis lateral dret de la capçalera del temple gòtic.
En un primer moment sobte trobar una obra contemporània dins d’una catedral gòtica, però la gran bellesa de l’obra s’imposa i fa seu un espai ple de creativitat i imaginació desbordant. Són moltes les crítiques que ha portat aquest contrast, però des del meu punt de vista, l’obra queda plenament integrada. La originalitat d’acostar dues èpoques artístiques tan diferents aconsegueix posar en comunió l’art de tots els temps com a forma d’expressió.

El treball de l’artista mallorquí es va dur a terme entre els anys 2001 i 2006. Donant lloc a una gran obra que consisteix en un mural ceràmic policromat de 300 metres quadrats que representa el miracle de la multiplicació dels pans i els peixos segons l’Evangeli de Sant Joan. La seva intervenció també inclou cinc vitralls de dotze metres d’alçada i el mobiliari litúrgic creat amb pedra de Binissalem.
Aquesta creació va portar a Barceló a realitzar proves durant dos o tres anys fins aconseguir la tècnica adequada.
Ens explica l’artista, que es tracta d’una obra tècnicament molt complexa, per tractar-se de 300 metres quadrats que calia cobrir amb unes peces ceràmiques realitzades a Nàpols que s’havien d’encaixar com un puzle aprofitant les esquerdes naturals. Per aconseguir-ho es va mesurar l’espai amb làser aplicant un punt de llum cada 20 centímetres per captar totes les asimetries.

El neoexpressionisme de Miquel Barceló, ple d’una desbordant imaginació i gran riquesa plàstica, és la síntesi personal que ha aconseguit l’artista influenciat per la pintura barroca, l’art brut, l’expressionisme abstracte nordamericà, l’art povera italià, i les obres de Joan Miró i d’Antoni Tàpies. 




















Si voleu veure imatges amb més detall cicleu aquí

4 comentaris:

  1. La Seu de Mallorca deu ser impressionant, amb el contrast de les aportacions modernes com la de Gaudí i ara la de Barceló. Has vist el reportatge que van fer de la creació d'aquesta obra? Pràcticament la va modelar tota amb les mans.
    La setmana passada vaig perdre la noció del temps mirant un quadre de Barceló, trobo que té tanta força!

    ResponElimina
  2. No he vist aquest reportatge i m'encantaria fer-ho. Hiniare, es pot veure per internet?

    ResponElimina
  3. Es titula "Mar de fang". No l'he trobat per internet, però ha sortit en DVD. Et deixo la informació: http://www.miquelbarcelo.info/documentos/Mardefang_117.pdf

    Potser algun dia el tornen a fer per TV3

    ResponElimina
  4. Gràcies Hiniare per la informació. N'he pogut veure algun petit troç per internet, només per fer-me les dents més llargues.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...