4 de des. 2011

La matèria del temps


The Matter of Time, Richard Serra. 2005

Richard Serra és un escultor minimalista, que utilitza planxes d’acer per confeccionar gegantesques estructures que sempre col·loca a l’aire lliure o les exposa en grans espais. Juga amb les propietats físiques dels materials i la reacció que el pas del temps té sobre ells. Les seves obres són simples en la seva forma però no en el seu significat, només estableixen relació amb l’espai que les envolta i amb la llum que incideix sobre elles. En les seves obres rep rellevant importància el procés de fabricació, les característiques dels materials i el compromís de l’espectador en experimentar el pas del temps a través de l’espai, així com l’entorn on estan ubicades.
L’objectiu de les seves escultures és fer caminar l’espectador per elles, viure-les i sentir-les, per aconseguir crear emocions desconegudes en ell i així poder descobrir les seves múltiples perspectives. El fa protagonista de l’experiència artística en lloc de situar-lo com a subjecte passiu.

Al Museu Guggenheim de Bilbao podem trobar una sala on s’exposa La matèria del temps, que consta d’un conjunt de set escultures anomenades Les torsions el·líptiques junt a Snake (Serp, 1996), una obra que l’artista ja havia fet anteriorment específicament pel Museu. La sensació de moviment i inestabilitat que transmeten els inclinats passadissos a la Serp es magnifica en aquestes torsions el·líptiques. La Serp està formada per tres corbes serpentejants i té un total de 31,65 metres de llarg, 4 metres d’alçada i més de 6,8 metres d’ample. Cada planxa d’acer s’inclina en una determinada direcció; en canvi a Les torsions el·líptiques, una planxa tan pot ser còncava com convexa. 

El títol de la instal·lació es basa, segons l’escultor, en la idea de temporalitat que el visitant percebrà en les diferents duracions del temps de cada una de les peces. 

Aquestes escultures van canviant inesperadament a mida que et mous per dins i per fora d’elles, creant experiències sorprenents d’espai i equilibri provocant una sensació vertiginosa d’acer sòlid i espai en moviment. Realment es tracta d’una experiència que val la pena sentir.













Si voleu observar el procés de construcció de les seves escultures cliqueu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...