21 de febr. 2012

El Peine del Viento

Eduardo Chillida (1976)

A Sant Sebastià (Donosti), al final de la platja d’Ondarreta, al peu del monte Igueldo, hi ha un passeig preciós on a Chillida li agradava molt passejar des que era adolescent. És per això que va voler regalar la seva obra a la seva ciutat. I així, aquest racó, va esdevenir un símbol, un lloc per on caminar que invita a la  reflexió. El Peine del Viento està format per un conjunt de tres escultures incrustades  a les roques que es van instal·lar en aquest lloc el 1976 i ara és un dels racons més bells de Sant Sebastià.

En aquesta obra, Chillida, va fusionar art i naturalesa en perfecta harmonia. Tal i com diu l’autor: “Este lugar es el origen de todo. Él es el verdadero autor de la obra. Lo único que hice fue descubrirlo. Es imposible hacer una obra como ésta sin tener en cuenta el entorno. Sí, es una obra que he hecho yo y que no he hecho yo”. L’objectiu de l’autor, segons el seu fill, era que sembles que “sempre hagués estat allà”. Això és el que fa que la fusió amb l’entorn sigui perfecta.






I aquesta magnífica escultura ha de suportar les agressions continues de les onades que trenquen sobre ella i el pas del temps. Per això l’artista deia: “Es una locura tratar de competir en grandiosidad con el mar, el viento y las rocas”. Però per evitar el desgast que el vent, el mar i la sal poguessin donar-li, aquesta es va forjar amb un tipus d’acer que exteriorment es pot oxidar però el seu interior perdura estable davant les agressions.


En  el moment de contemplar aquesta obra et preguntes com van poder instal·lar-la, no només pel lloc  on es troba sinó també pensant en l'agressivitat del mar Cantàbric, que segurament va dificultar el treball. Si voleu saber com ho van fer per aconseguir-ho mireu-vos el vídeo d'aquest enllaç.

Per veure més imatges aneu al  flickr

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...